Facebook

Bulgaria
Начало > Благоевград > Разлог > Архив новини

Разлог става голф център

24 часа, 26 април 2007

Голф игрищата и свързани с тях вилни селища и комплекси се очертават като новата мания сред инвеститорите в недвижимости у нас. Проектите се множат край големите градове и курортите. И тук районът на Банско и Разлог се очертава като „шампион". Проектите са 7. Част от тях вече се реализират, други са в разработка. Шест от игрищата са на територията на община Разлог, седмото е край Банско.

Вече се гради първият огромен комплекс - "Пирин голф холидейс клуб на площ от около 1400 дка в местността Бетоловото. Инвеститор и изпълнител е фирма "Балканстрой", собственост на братята Николай и Костадин Калоянови и Йордан Каназирев. Игрището е проектирано от Ян Усман и е почти готово. То е на площ от 900 дка и е с 18 дупки. Край него се строят жилищни сгради, семейни къщички и хотелски комплекс с общо 700 апартамента в пет квартала. Предвижда се комплексът да бъде завършен през следващата година, а частично ще заработи още това лято. Очакваните инвестиции са 130 млн. лв.

Разгърнатата застроена площ на жилищата е 120 хил. квадрата. Ще отговаря на категорията 5 звезди, с модерен СПА център, басейни, игрища за тенис и волейбол, конна база. Вторият проект на "Балканстрой" е "Пирин голф енд кънтри клуб", също за 130 млн. лв., в местността Църнако-Бетоловото. Заради него фирмата получи сертификат за инвеститор първи клас. Комплексът там още не е започнал да се строи. По проект ще е на 1000 дка площ, от които 780 дка са за игрището. Край него ще има също жилищни сгради, хотелска част и спортно-развлекателен център. Предвижда се да бъде завършен след 3-4 г.

Съчетание между голф и ски има при третия обект на "Балканстрой", разработван заедно с община Разлог - "Кулиното ски и голф" в местността Кулиното. В него инвестициите ще са 240 млн. лв. Освен голф игрището фирмата ще построи и ски център с 59 км писти и 20 км лифтове. Край съоръженията ще има хотели и жилищни сгради с около 3000 легла. Само през последната година местностите край Разлог привлякоха десетки наши и чужди инвеститори. Цената на квадрат земя там скочи до 100 евро. В строеж са няколко големи ваканционни комплекса, а повече от 1000 дка в районите на голф игрищата вече са изкупени. 4 села в община Разлог също ще имат голф игрища. На последната си сесия местният парламент реши общината да участва с апортна вноска в четири дружества в землищата на Добърско, Годлево, Горно Драглище и Долно Драглище.

Комплексът край Добърско ще е четвъртият за "Балканстрой", а в , смесената фирма "Рила голф и SРА ризорт" общината ще апортира 1390 дка и ще има 30% от капитала.
С компанията от Великобритания ЕСРМ смесеното дружество пък ще се казва "Разлог голф клъб". В него срещу апорт на 2235 дка край Долно Драглище, общината ще има 30%.
1430 дка се предоставят и за игрището край Горно Драглище. То ще се строи от "Разлог валей голф енд СПА", а общината ще има 30% от акциите. Инвеститор е фирма "Валей" със собственици Красимир Катев, Владимир Каролев, Ангел Лингорски и др.
Срещу 1400 дка общината ще получи една пета от акциите на "Уайт маунтин голф клъб" за комплекс до Годлево. Инвеститор е австрийската "Норд инвестмънт".

Засега Банско е само с един проект на фирма "Голф плюс", на първия ни космонавт Георги Иванов. Фирмата купи 370 дка общинска земя преди няколко години на търг. Той бе оспорван и това забави комплекса.

Бум на голф игрища има и по Северното Черноморие. Близо до Kаварненското село Божурец в момента се гради игрище за 120 млн. лева. Комплексът "Тракийски скали" ще струва над 120 млн. евро. Дизайнер е легендарният играч Гари Плеър, а проектант - най-голямата компания в този бранш - УАТС. Според кмета на Каварна Цонко Цонев това е най-голямата инвестиция по Северното Черноморие. Собственици на мега проекта са български бизнесмени, регистрирали в Австрия дружество "Темпе".
Игрището е върху площ от 1800 декара и се намира над морето. Освен терени за голф, там ще има пет-звезден хотел, 90 вили и огромен СПА център. В бъдещия комплекс се планират и множество ресторанти, клубове, търговски център и яхтено пристанище. Капацитетът на базата ще е между 7000 и 9000 легла. Първата част трябва да е завършена през лятото на 2008 г. Следващият етап ще бъде финализиран през 2010 г. В момента около стотина от апартаментите са продадени на зелено.
Замисълът е само собственици на имоти да могат да играят голф в комплекса. Другите ще ползват терена само ако са платили годишна такса от 40 000 евро в световната асоциация.

Непосредствена близост до "Тракийски скали", но вече на балчишка територия, се намира друго голф игрище. Строи го дружество "Блек сий рама". В него съдружници са рекламният бос Красимир Гергов и социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Този комплекс се шири върху площ от около 1000 декара в местността Табията. Дизайнер отново е Гари Плеър. Първите играчи могат да ползват терена още през септември.
"Комплексът струва около 100 млн. евро, каза миналата година Краси Гергов, който е и председател на Българската голф асоциация. Средствата за строежа идвали от продажбата на зелено на еднофамилните къщи в комплекса. По план те са 350.

Веднага след терена на "Блек сий рама" в посока Балчик следва още едно голф игрище, което се гради върху площ от 968 декара. Инвестицията е отново на "Балканстрой" АД и на "Бараж и Ко" ЕООД. Този комплекс носи името " Лайтхаус голф ризортс" и ще струва 56 млн. евро. В базата ще има професионално игрище с 18 дупки, тренировъчен терен, конна база, СПА център, хотел, търговски център и луксозни къщи.
Голф игрища ще бъдат построени и в Шабленско. Инвеститорски намерения в общината са заявили собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев и групировката ТИМ, разказаха информирани. Още било рано обаче да се назоват точните параметри и размерът на инвестициите.

Близо 100 млн. евро се очаква да бъде общата инвестиция в голф игрища по Южното Черноморие, сочат предварителните проучвания в морските общини. Преди три години започна строителството край Каблешково. Инвеститор е испанската фирма "Кабланд". Според проекта изграждането на огромния голф комплекс ще надхвърли 53 млн. евро. Игрището ще бъде разположено на 2000 дка и ще има 18 дупки. То е част от мега проект за луксозно селище с вили, хотели, магазини, казино, тенис кортове.

През 2008 г. се очаква да се открие и голф игрище в Приморско.То се строи в местността Силихрярски юрт. Общината участва като акционер в дружеството "Приморско голф", което е инвеститор на проекта. Строителството му ще струва 12 млн. лв., казаха от община Приморско.

Новини

2015/11/24

За втора поредна година в София ще се проведе пресконференция Go2Balkans - В2В туристически форум за още...

2015/11/12

Велико Търново е на трето място в класацията на Trivago за най-изгодно туристическо място в света. още...

2015/07/27

Министерството на туризма получи одобрението на Световната организация по туризъм за създаването в още...